Şişli /İstanbul

Polikistik Over Sendromu

Polikistik over sendromu nedeni kesin olarak aydınlatılamamış olan bir yumurtlama bozukluğudur. Hastalık değildir, muhtelif hastalıklara eşlik edebilir, tedavi, ile düzelebilir, bir süre sonra koşullar eskiye dönünce tekrar ortaya çıkabilir. Her adet periodunda pek çok primordial folikül, sekonder foliküle dönüşür,çatlayacak yumurta haline gelmek üzere pek çoğu yarışa başlar ancak gelişme yarıda kalır ve hiçbiri çatlayamaz. Yumurtalık dokusunun kenarına itilerek yan yana inci taneleri gibi dizilirler. Yumurtalık dokusu, bu kistler sayıca arttığında "polikistik" yani çok sayıda kistik oluşum içeren bir yapıya dönüşür.

Kadında bu türdeki sürekli bir yumurtlama bozukluğu aşağıdaki sonuçları beraberinde getirir:

  • Çatlayamayan foliküller fazla miktarlarda testosteron ("erkeklik hormonu") üretir. Kadında fazladan üretilen erkeklik hormonu tüylenme ve sivilcelenme gibi kozmetik sorunlar yaratır.
  • Yalnızca yumurtlama olduğunda üretilebilen progesteron hormonu üretiminin aksaması, adet döngüsünün uzamasına, yani adet gecikmelerine veya düzensiz adet kanamalarına yol açar.
  • Yumurtlama olmaması kadını zor gebe kalma veya gebe kalamama sorunuyla, gebe kalınması durumunda ise artmış düşük yapma riskiyle başbaşa bırakır.
  • Bu tabloda insülin rezistansı arttiği için kilo alma sorununa veya ileri yaşlarda şekerhastalığına yakalanma riskinde artışa neden olur.
  • Uzun dönemde ortaya çıkabilen sorunlardan en önemlisi rahim iç tabakasını östrojen hormonunun kalınlaştırıcı etkisinden koruyucu özelliği olan progesteron hormonunun eksik kalması nedeniyle ortaya çıkan artmış rahim kanseri riskidir.
  • Diğer bir uzun vadeli sorun da testosteron hormonunun sürekli olarak yüksek kalmasına bağlı olarak kan yağlarının seviyesinin yükselmesidir. Bu durum uzun vadede kadının çeşitli kalp hastalıklarına yakalanma riskini artırır.

Rahim Filmi